Week 2: Ben jij in balans? Leer jezelf te coachen

Leestijd: circa 5 minuten + oefening

In week één leerde je het schema van blijheid in te vullen. Deze week gaan we kijken in hoeverre je in balans bent. En als je (iets) uit balans bent hoe je jezelf kunt coachen om in balans te komen.

Voorbeeld van een dag uit ‘jouw’ leven

Wanneer je een afspraak maakt met je vriendin Sanne, denk je : “Ik heb daar wel zin in. Dat geef ik een 7.” Dan ga je naar de afspraak toe. Met Sanne is het fijn bijkletsen. Ze heeft een luisterend oor voor jou en jij voor haar. Met een glimlach op je gezicht verlaat je de afspraak. Je zo vol energie dat het je jouw energieniveau een 9 geeft.

Je gaat naar je werk. Je houdt erg van je werk, dus dat verdient wel een 8. Er belt een lastige klant op, je werkgever geeft je extra werk en je mailbox staat vol. En dan klagen de collega’s op je afdeling ook nog eens. Je weet even niet hoe je de dag vol kunt houden. Je komt moe thuis. Je voelt je na de werkdag qua energieniveau een 6.

Dan ga je wandelen met je hond. Daar heb je nu helemaal geen zin in! Het voelt echt als moeten. Je denkt dat de hond uitlaten je energie kost. Je geeft het een 5. Maar Brutus staat te kwispelen en kijkt je met zijn grote ogen aan. Hij moet echt heel nodig, dus je pakt de riem en gaat samen op pad. De frisse buitenlucht doet je goed en andere hondenbezitters groeten je vriendelijk. Je hoort de vogeltjes fluiten en Brutus huppelt vrolijk heen en weer. Eenmaal thuis voel je je weer verkwikt. Brutus uitlaten gaf je energie. Je noteert een 8.

Dan ga je uit eten met Hans. Hans was vroeger je beste vriend en heb je al even niet gezien en je hebt er zin in weer bij te kletsen. Je denkt dat het een 8 oplevert qua energie. Eenmaal in het restaurant is het eten heerlijk. De mensen om je heen lachen, maar Hans zit op de klaagstoel over zijn gewicht, terwijl hij een hamburger met friet en cola naar binnen werkt. Je probeert het onderwerp te veranderen, maar tijdens het toetje begint Hans weer te klagen. Zijn gewicht, zijn vrouw die loopt te mopperen, zijn werkgever die hij maar een @#$ vindt. Thuis aangekomen ben je op. Je batterij is aardig leeg. Je geeft jouw energieniveau een 5.

Je gaat het nieuws kijken om af te schakelen. Even ontspannen denk je. Je vindt het nieuws interessant en vindt dat je op de hoogte moet zijn van wat er om je heen gebeurt. Je geeft het nieuws kijken een 8. Maar het nieuws in Nederland is bijna nooit positief nieuws. Er is 20 minuten lang alleen maar ellende wat je ziet. Na het nieuws ben je niet opgeladen. Het heeft je zelfs verder leeg getrokken. Je geeft je energieniveau nu een 4,5.

Net voordat je gaat slapen mediteer je. Nu je zo leeg bent, heb je er niet zo’n zin in. Maar je doet dit elke avond, dus ook nu. Je denkt dat het je energieniveau iets omhoog zal trekken. Naar een 6. Tijdens de meditatie kom je even helemaal bij jezelf. Alle gedachten en gevoelens die van anderen waren laat je los. Ook jouw eigen gedachten en gevoelens. Je komt even helemaal in de rust, in jouw ‘zijn’. Na de meditatie voel je je weer opgeladen. Je hoofd is leeg en je hart voelt vol. Je energieniveau geef je een 8.

Het schema geeft inzicht in jouw werk

Wat is hier nou gebeurt? Als je terugkijkt. Er zijn een aantal activiteiten die je geen energie gaven. Het gaat echt niet om die ene dag werken dat je het een 6 geeft. We hebben allemaal wel een dag dat het niet zo fijn loopt. Maar hou het schema eens een tijdje bij. Hoe jouw dagen verlopen, hoe jouw werk echt voor je voelt. Voelt het al langer als een 6?

Misschien heb je deze keuze voor de baan ooit gekozen, omdat het je destijds leuk leek. Maar na een paar jaar is er wellicht iets veranderd. Is jouw interesse verandert? Of jouw werkzaamheden? Biedt het je niet meer de uitdaging? Of zijn je collega’s verandert? Hangt er een negatieve sfeer? Zo ja, kun je er wat aan veranderen? Zo nee, wil je hier blijven werken? Of wil je naar een andere werkgever of wil je eigenlijk een totaal andere baan? Je hebt altijd een keuze. En besef goed: geen keuze nemen is ook een keuze.

Het schema geeft inzicht in je vriendenkring

Dan kijken we naar Hans. Je had zin om naar Hans toe te gaan. Maar aan het einde van het diner was jouw energie op. Was het een eenmalig incident met Hans? Of is het al een tijdje zo als je samen afspreekt? Iedereen maakt wel eens een mindere periode door. Dus als je Hans een tijdje wilt steunen, helemaal goed. Vrienden kunnen elkaar steunen. Maar als jouw hele vriendenkring vol zit met ‘Hansen’ die jou meer energie kosten dan geven, kun je je afvragen of deze mensen nog bij jou passen. Dus kijk eens goed in jouw vriendenkring. Wie geeft jou energie en wie onttrekt jou energie?

Want energievreters daar heb je niets aan. Neemt een energievreter jouw advies aan?

Zoals in het gevalletje Hans: Gaat hij met je sporten als jij het voorstelt? Maakt hij een afspraak met een diëtist? Neemt hij verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven? Of blijft hij maar klagen over zijn gewicht, terwijl hij een hamburger met friet en cola naar binnen werkt en ook nog eens een toetje eet?
Hoe goed jullie ook beste vrienden waren: wil jij je energie verliezen aan iemand die zelf geen verantwoordelijkheid neemt en alleen maar klaagt?

En als je het antwoord hierop niet weet. Stel je dan eens voor dat je niet jezelf, maar jouw beste vriend(in) een advies mag geven over iemand die zijn/haar energie opzuigt. Wat raadt jij je beste vriend(in) aan?

Het schema geeft inzicht in tv programma’s

Kijk eens bewust naar wat je op tv kijkt. Jouw lichaam bestaat voor circa 70% uit water. Water reageert op gedachten. (Zie blog week 1.) Negatieve gedachten van anderen kun je ook oppakken. Nieuws kijken bevat negatieve gedachten en dit komt jouw systeem binnen. En negativiteit maakt je systeem zwak en kan zelfs tot ziekte leiden. Het nieuws is bijna net zoals als naar GTST kijken. Natuurlijk zitten daar leuke stukjes in, maar ook veel ruzie en drama. Jouw lichaam herkent dit tot op celniveau. Of het je zelf ‘overkomt’ of je naar tv kijkt, daar wordt geen onderscheid in gemaakt. Alles waar je naar kijkt komt binnen. Wat voor series en films kijk je?

Soms denken we dat tv kijken ontspanning biedt. Ik ook. Ik ben echt niets anders dan een ander. Ik kijk ook wel eens tv. Ik kijk echter al meer dan 6 jaar niet meer naar het nieuws (aankondigingen van Rutte daargelaten) en probeer bewust te kiezen naar welke programma’s ik kijk.

Maak ik wel eens een ‘foutje’? Zeker! Maar het komt gelukkig steeds minder vaak voor. En daarvan werd ik me bewust dankzij het schema van blijheid.

Oefening 2: Coach jezelf met het schema van blijheid

Het schema van blijheid is zo’n simpel schema, dat je hierdoor heel goed jezelf kunt ‘coachen’. Meet met door het invullen van dit schema eens hoeveel energie een bepaald tv of radio programma jou echt geeft. Of andere activiteiten die je onderneemt. En stel jezelf vragen. Zo kom je erachter wie of wat jou energie geeft.

Met de hond wandelen en mediteren voelt soms als een ‘moetje’. Maar als je voelt dat jouw energieniveau daarna omhoog gaat weet je dat dit goed voor je is. En misschien zijn er meer dingen die je leuk vindt. Gewoon wandelen, een stukje fietsen of hou je ervan creatief bezig te zijn.

Wanneer je een week dit schema bijhoudt, krijg je heel goed inzicht in jouw eigen energiebalans. Het is heel belangrijk dat alles in balans is. Verlies je ergens een keertje energie? Helemaal niet erg. Plan daarna iets waarvan je weet dat het je energie oplevert. En plan zoveel mogelijk activiteiten die jou energie geven. Dan sta je in jouw kracht.

Hulp nodig?

Heb je inzichten gekregen, maar weer je niet goed welke vragen je jezelf kan stellen om dieper tot de kern te komen? Of lukt het jezelf nog niet helemaal om in balans te komen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag een stapje verder.

Deze gratis cursus wordt je aangeboden door Linda ten Bruin van balansinjezelf.com.