Week 3 – De cirkel van liefde

Leestijd circa 2 minuten + oefening

Juist in deze bijzondere tijd zul je merken dat je veel behoefte hebt aan mensen ‘om je heen’. Nou ja, ‘om je heen’, ik denk via Skype of andere vormen van met elkaar te kunnen communiceren;).

Vaak besteden we tijd aan mensen waar we eigenlijk niet zoveel tijd aan willen besteden. De mensen waar we echt van houden en ons energie geven, besteden we vaak minder tijd aan.

Hoe zit dat met jou? Aan wie besteed jij je tijd? En wil je dat?

Om daar achter te komen een eenvoudige oefening die maar tien minuutjes duurt.

Oefening: wie wil ik graag in mijn leven?

Pak een pen en papier. Echt, doe deze oefening niet ‘uit je hoofd’, maar doe hem heel bewust. En hang hem na die tijd op een plek waar je hem regelmatig ziet, om je te helpen bij jouw nieuwe voornemen.

Onderstaand zie je drie cirkels staan. De cirkels vul je met namen.

Kleinste cirkel: Hierin schrijf je de mensen op die het dichtst bij je staan en je het meest van houden en van wie je energie krijgt. Niet vanuit van wie je zou ‘moeten’ houden, maar van wie je echt houdt. Niet de mensen van wie je liefde zou willen ontvangen, maar van wie je echt liefde ontvangt.  Mensen van wie je weet: als die niet meer in mijn leven zou zijn, zou ik daar een tijd emotioneel van uit balans zijn. Voorbeeld jouw partner, gezin, bepaalde familieleden, echte vrienden of collega’s. 

Middelste cirkel: Hierin schrijf je mensen die ook heel belangrijk voor je zijn, maar toch iets verder van je af staan als de mensen in de kleinste cirkel. Bijvoorbeeld bepaalde vrienden met wie je graag af en toe afspreekt om van gedachten te wisselen.

Buitenste cirkel: Hierin schrijf je de namen van degenen die nog steeds ondersteunend zijn in jouw leven, maar nog iets verder van je af staan. Bijvoorbeeld vrienden van vroeger die je nog één keer per jaar ziet of andere mensen die jou ondersteunen wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld een therapeut, huisarts, yoga docent of de schoonmaakster.

Buiten de cirkels: Hier schijf je de namen op van de mensen waar je tijd aan besteed, maar niet ondersteunend zijn voor jou. Mensen die jou energie kosten. Je weet wel, die ‘vriend’ waar je na een kopje koffie helemaal futloos van thuis komt.

Reflectie

Wees eerlijk naar jezelf: besteed jij jouw tijd vooral aan de middelste cirkel, aan mensen in de andere cirkels of juist daarbuiten?

Deze cirkels helpen je inzicht te geven welke mensen daadwerkelijk iets voor je betekenen. Besteed je vooral aandacht aan degenen in de middelste cirkel, dan zal dat je veel meer plezier en energie geven.

Vaak zijn het de mensen in de middelste cirkel, de intimi, die we even ‘parkeren’ om tijd aan te besteden. “Want zij begrijpen het wel dat ik druk ben.” “Zij blijven toch wel van mij houden.”


Het is niet alleen niet leuk voor de intimi dat je weinig tijd aan ze besteedt, maar ook niet voor jezelf. Want ook voor jezelf is het véél fijner om met deze mensen om te gaan, dan bijvoorbeeld de mensen buiten de cirkels.

Dus… wat ga jij doen? Wat is jouw nieuwe voornemen? Aan wie ga jij jouw tijd besteden?

Hulp nodig?

Heb je inzichten gekregen, maar weer je niet goed welke vragen je jezelf kan stellen om dieper tot de kern te komen? Of lukt het jezelf nog niet helemaal om in balans te komen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag een stapje verder.

Deze gratis cursus wordt je aangeboden door Linda ten Bruin van balansinjezelf.com.