Week 3 – Groenten, hoe vaak eet jij ze?

Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

Maar eerst..

Hoe was week 2? Heb je inzichten gekregen? Heb je patronen opgemerkt?

Als je het leuk vindt dan mag je je bevindingen doorsturen naar mij. Ik zou dat heel leuk vinden en ik vraag je dit geheel vrijblijvend hoor!

Groenten, hoe vaak eet jij ze?

Deze opdracht krijg je van mij:
Wat heb jij afgelopen 24 uur aan groenten gegeten?
En hoeveel verschillende? En in hoeveel verschillende kleuren?

Wat ik in mijn praktijk zie, is dat er heel saai gegeten wordt.

Brood met kaas als ontbijt, brood met boterhamworst als lunch en als avondmaaltijd pasta. Weinig kleur te bekennen en als er al kleuren zijn dan is het de kleur van aardbeien in de jam op brood en het rood van de tomatenpoeder in de saus voor op de pasta. Als je meer energie zou willen en je krachtiger wilt voelen dan wil je lichaam daar ook graag de juiste voedingsstoffen voor.

Voeding en wat specifieker genoemd, de voedingsstoffen, de nutriënten, in met name groenten, kruiden en iets fruit zijn essentieel om je lichaam en geest maar ook je immuunsysteem in de meest krachtige hoedanigheid te houden. Essentieel om mentaal en fysiek sterk te worden en te blijven en essentieel voor de werking van je immuunsysteem, darmen, hormonen, organen, spieren, botten, huid en haren, enz.

Voel jij je minder krachtig en wat uit balans? Noteer dan eens wat je afgelopen dagen gegeten hebt, gesnoept, gesnackt en gedronken. Vaak word je duidelijk dat je voedingspatroon even geen prioriteit had.

Ik wil niet specifiek ingaan op ‘bepaalde groenten voor bepaalde kwalen’. Ik wil je veel liever vanuit je basis versterken.

Het beste resultaat voor een energiek, mentaal en fysiek lichaam is afwisseling. Eet met de seizoenen mee. In de zomer is een salade heerlijk verfrissend en kies in de winter vaker voor gekookte groenten en groenten soepen. Alhoewel ik in de zomer ook zeker wekelijks groentesoep eet.

Ik zeg dan ook altijd, niets zo simpel als soep. Uitje fruiten, al dan niet met een teentje knoflook, of twee ;). En allerlei soorten groenten kunnen toegevoegd worden en laat je gaar stoven met een weinig water. Bloemkool, courgette, broccoli, tomaat, paprika, bataat, wortel, knolselderij, enz. Pureer als het gaar gestoofd is en voilà, een lekkere stevige basis, ook om in te vriezen. Dan is alleen ontdooien en extra water toevoegen nodig. 

Kruiden zijn fantastisch om een gerecht op smaak te brengen en kies zoveel en zo vaak mogelijk voor vers. Ik werd heel blij van de actie van de AH met ‘De Kruidentuintjes”. Experimenteer. Kruiden zijn een weldaad voor je lijf. Groenten kun je iedere maaltijd toevoegen. Hoe meer, hoe beter. Zo’n 500gr in totaliteit per dag is super.

Kook ’s avonds iets extra en eet kliekjes als (koude) lunch. Dat kan ook prima met een paar gekookte aardappelen. Snijd deze in blokjes, misschien heb je bietjes over, augurk in plakjes erbij met een beetje slasaus, heerlijk. Of sperziebonen met fijn gesneden paprika en lente uitje of bieslook toevoegen. Tonijn als basis ipv aardappelen, mmm.

Nog een tip voor de jonge moeders onder ons. Misschien kan ik je op een idee brengen door een wedstrijdelement te verzinnen om zoveel mogelijk kleuren (verscheidenheid aan groenten) mee te eten? Of gerechten uit laten kiezen met een specifieke kleur. Helpen met snijden en bereiden en dan picknicken in eigen tuin.

Info in een notendop omdat we al zoveel ‘moeten’ houd ik de toe te passen tips graag heel simpel want dan kan jij ze veel makkelijker volhouden. Ik wens je veel kracht en gezondheid.

Bekijk hier de begeleidende video van week 3:

Snuffel eens rond op https://ontdekjouwkracht.com
daar presenteert een verscheidenheid aan ondernemers zich met nog meer tips voor jou.

Wil jij weten wat ik voor jou zou kunnen betekenen?
Stel je vraag op: pauline@vastenthousiast.nl of 0650871390
Facebook https://www.facebook.com/vastenthousiast/
Instagram https://www.instagram.com/vastenthousiast/

#vasten #vastenthousiast #mindervaaketenmeergezondheid #ontdekjouwkracht.com

Deze cursus word je aangeboden door Pauline van www.vastenthousiast.nl